2023’ün Perakende Teknoloji Trendleri

Forbes tarafından yayınlanan bir makalede, pandemi sonrası kendini toparlamaya çalışan perakende sektörünü etkileyecek teknoloji trendleri değerlendiriliyor. Perakende sektörünü yakından ilgilendiren ve 2023 yılında sektör oyuncuları üzerinde önemli etkileri olacak trendlere birlikte bakalım. 

Perakende sektörü dünyanın pek çok yerinde ekonomik görünümden en çok etkilenen sektörlerden biri. Bunu net bir şekilde pandemi döneminde gözlemledik. Bu nedenle, perakende sektörü oyuncularının teknoloji trendlerini çok iyi analiz edip, kendilerini her türlü zorluğa veya fırsata önceden hazırlaması gerekiyor. 

Müşterilerin hibrit ve çok kanallı yolculuğu

Özellikle pandemi ile hayatımızdaki yeri daha da belirginleşen online alışveriş, hem müşterilere evlerinden çıkmadan her türlü ihtiyaçlarını karşılama hem de perakendecilere müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve davranışlarını fiziksel mağazaya göre çok daha kolay izleme imkanı tanıyor. Buna karşılık fiziksel mağazadan alışveriş, müşterilerin ihtiyacı olanı anında alabilmesinin yanı sıra ürünleri satın almadan önce bakma, hissetme ve hatta tatma veya koklama gibi duyulara daha fazla hitap eden bir deneyim sunuyor.

İş yapış şekillerindeki zorunlu değişimde karşımıza çıkan ve iş dünyasının uyum sağlamaya çalıştığı hibrit model burada da karşımıza çıkıyor. Hibrit alışveriş, online ve fiziksel mağazanın yani iki farklı dünyanın en iyi özelliklerini bir araya getirmek ile ilgili.  Fiziksel bir mağazaya girdiğimiz andan itibaren, kim olduğumuzu ve ne istediğimizi anlayan satıcının, online mağaza için de aynı deneyimi sunacak yöntemler bulması gerekiyor. Bunun için, kişiselleştirmeye olanak tanıyan yenilikçi teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi çözümlerden faydalanılabilir. 

Buna karşılık, fiziksel mağazalar da online perakendecilerin lojistik ve envanter yönetiminde yaptığı yeniliklerden yararlanarak, esnek ödeme yöntemleri, eve teslim seçenekleri ve sadakat programları gibi çözümler geliştirebilir. Aynı zamanda, online perakendeciler müşterilerle kişisel ilişkiler kurma ve sürükleyici alışveriş deneyimleri sağlama hakkında fiziksel mağazaların deneyimlerinden faydalanabilir. 2023’te hibrit alışverişi benimsemek, marka bilinirliği ve müşteri sadakati oluşturmaya devam etmek isteyen perakendeciler için önemli bir strateji olacak.

Bilinçli tüketiciler perakende alışkanlıklarını belirlemeye devam ediyor

Son yıllarda tüketicilerin satın alma kararlarında etkili olmaya başlayan etik, çevrecilik, sürdürülebilirlik gibi konular 2023’te de perakende sektöründeki oyuncuların öncelik vermeye devam etmeleri gereken konular arasında yer alıyor. Bugün tüketicilerin çoğunluğu kendini ‘değer odaklı alıcı’ olarak görüyor, yani satın aldıkları ürün ve hizmetlerin çevre dostu bir şekilde, çevresel, sosyal ve uyum prensiplerine sahip şirketler tarafından üretildiğini görmek istiyorlar. Bu trende başarılı bir şekilde uyum sağlayan markalar, müşterileriyle hızla, daha güçlü bir güven ve sadakat bağı kurduklarını ve genellikle daha verimli operasyonlar ve süreçler geliştirdiklerini görebilir. 

Paketleme israfını ve genel enerji tüketimini azaltarak uyum sağlanabilecek bu trend, her geçen gün daha kritik hale gelen, çevremizin ve gezegenimizin karşı karşıya olduğu tehditlerin daha fazla farkına vardıkça, şirketlerin hem bu sorunlara yeni çözümler bulmasını hem de bunu şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yapmasını sağlayan teknoloji ile 2023 boyunca perakendede kilit trendlerden biri olacak. 

Müşteri yolculuğu boyunca kişiselleştirme

Artık tüketiciler herkesin kullandığını değil, kendilerine özel üretilmiş yani kişiselleştirilmiş olanı tercih ediyor. Bir şekilde tüketicinin kişiliğini veya bireysel stil anlayışını yansıtan kişiselleştirilmiş, benzersiz ürünlere yönelik talep giderek artarken, bu talepten yararlanmak için hareket eden yaşam tarzı odaklı markalar çoğalmaya başladı.

Tüketiciler, e-posta ve e-ticaret portallarının kişiselleştirilmiş öneriler sunduğu satış ve pazarlamadan satış sonrası desteğe kadar müşteri yolculukları boyunca kişiselleştirmeye son derece olumlu tepki veriyor. 2023’te önemli bir yere sahip olacak bu trendi başarılı bir şekilde uygulayan markalar, bugün pek çok kanaldan kendilerine sunulan sayısız veriyi nasıl kullanacağını ve tüketicilere “özel” görünen veya kişiye özel tasarlanmış ürün ve hizmetleri nasıl yaratacağını keşfedecek. Olabilecek en geniş ölçekte kişiselleştirmeyi etkinleştirmek için teknolojiyi uygulamak, bu trendden faydalanmanın anahtarı olacak.

AR, VR ve metaverse deneyimsel alışveriş sağlayacak

Yapılan araştırmalara göre, günümüzde tüketiciler mükemmel bir müşteri deneyimini her şeyden çok istiyor. Bu, sorunsuz, verimli, tutarlı ve akılda kalıcı bir şekilde sağlanan mükemmel hizmet anlamına geliyor. Bu nedenle, kullanıcıların tek bir platformda çalışabilecekleri, oynayabilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri sürükleyici, deneyimsel dijital ortamlar olan metaverse evrenine ilişkin herkes çok heyecanlı. Metaverse’ün  sonunda nasıl bir şekil alacağından kimse henüz tam olarak emin olmasa da, perakendeciler bunu müşterilerle bağlantı kurabilecekleri ve iş yapabilecekleri yeni ve heyecan verici bir kanal olarak şimdiden coşkuyla karşıladı. 

VR, tüketicilerin metaverse’e bağlanması için mevcut olan en sürükleyici yöntem. Bu ve AR teknolojisi, 2023’te daha da yaygınlaşacak sanal giyinme odası trendi gibi yeniliklerle perakendeciler arasında kendine yer buluyor. Pek çok uluslararası perakende markası müşterilerin kendi ‘avatar’larını kullanarak sanal ortamda kıyafet denemelerine olanak tanımaya başladı. Bu trend, sattıkları mobilyaların kendi evlerinde nasıl görüneceğini müşterilerine göstermeyi sağlayan kimi mobilya ve dekorasyon şirketleri tarafından AR’nin yakın zamandaki uygulamalarına dayanıyor. Müşteriler alışveriş yapmak ve para harcamak için daha sürükleyici ve eğlenceli yollar aradıkça, 2023 boyunca bu teknolojileri benimseyen ve yenilik yapmaya devam eden daha fazla marka görebiliriz.

Nakitsiz, temassız ve otonom alışveriş ve teslimat

Bu trend, hibrit ve çok kanallı yeniliklerle bağlantılı gibi görünse de, perakendede müşteri deneyiminin çok önemli olan son noktasına odaklanıyor. Tüketiciler, satın aldıkları ürün ve hizmetler için ödeme yapma ve ellerine ulaşma şekillerinde daha fazla düzen ve verimlilik talep ediyor. ‘Online satın al, mağazadan teslim al’, online satın al, mağazadan iade et ve ‘online satın al, arabaya teslim al’ gibi trendler hızla standart hale geliyor. Yapay zeka ve gelişmiş analitik, gereken karmaşık envanter yönetimi süreçlerini otomatikleştirerek bunları mümkün kılıyor. Perakendecilerin gerçek dünyadaki dağıtımlarda giderek daha fazla yeni otonom teslimat yöntemleri deniyor.

Müşteri yolculuğunun son noktasında manuel kurye teslimatına güvenme ihtiyacını azaltarak hem verimlilik sağlanabilir hem de sürecin bu adımını otomatikleştirerek  elektrikli ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklarla çalışan araçlar sayesinde markalar karbon ayak izlerini de azaltabilir. 

Bizi Takip Edin